Allure van Giese toren

De spits op de Martinuskerk in Giesbeek staat er nu vijf jaar op. Het dorp is er nog·steeds apetrots op.

door Kay Scholten (De Gelderlander 26 oktober 2015)

Het had heel wat voeten in de aarde, maar inmiddels rijst de Giese Toren a1 weer vijf jaar boven het dorp uit. Stichting Vrienden van de Giese Toren is nog steeds apetrots op dit bouwwerk.
Het kwam tot stand nadat er vijf kofferbakverkopen, bijdragen van de toenmalige gemeente Angerlo, de provincie en vrije giften voldoende geld beschikbaar was.
Tijden veranderen. Nadat op 3 april 1945 de kerktoren van de Martinuskerk werd opgeblazen door de Duitsers, kozen de parochianen ervoor het beschikbare rijksgeld te gebruiken voor het vergroten van de kerk. In de jaren ’60 en ’70 waren er diverse initiatieven voor het herbouwen van de toren, maar dat kwam mede vanwege financiële redenen niet van de grond. Stichting Vrienden van de Giese Toren kreeg het wél voor elkaar.
Stichting Vrienden van de Giese Toren
Stichting Vrienden van de Giese Toren, met van links naar rechts Adriaan Worm, Geert Wentink, Jan Wieggers, Riet Senhorst-Van den Boom en Henk Wolf. Voorzitter Sina de Bouter-Heller ontbreekt op de foto. Foto Theo Kock
Nu de kerk weer voorzien is van een toren, heeft ze ook weer meer status in het dorp volgens de parochianen.
“Diensten worden bezocht door zo’n veertig, vijftig man”, zegt Jan Wieggers van de stichting. “En we hebben enorm veel vrijwilligers. Zo zijn er koperpoetsers, schoonmakers en er is een koor.”
Dat de kerk nog belangrijk is, blijkt volgens de stichting ook uit het bezoek van de lokale basisschoolleerlingen van afgelopen vrijdag. Nadat ze een uitgebreide rondleiding hadden gekregen en de toren hadden beklommen, bezochten ze met zelfgemaakte papieren bloemen de begraafplaats. “De minuut stilte voor overleden parochianen en familieleden was indrukwekkend”, zegt Adriaan Worm. “Er was veel emotie onder de kinderen.”

Heeft de toren nu nog nauwelijks onderhoud nodig, over een jaar of vijf zal dat anders zijn. Reden genoeg om door middel van winterfairs en kofferbakverkopen voldoende geld in het laatje te houden. Helemaal omdat we ook nog een aantal wensen hebben”, zegt Wieggers. “Zo zouden we graag nog een traplift en een statief met verrekijkers willen realiseren. Met mooi weer kun je vanaf de toren de Elterberg en de elektriciteitscentrale in Nijmegen zien.”

Om wat meer cachet aan het vijfjarig bestaan van de Giese Toren te geven, is de kerk komende donderdag, vrijdag en zondag opengesteld. Dan is er ook een fototentoonstelling over de geschiedenis van de kerk.
Vrijdag is er een lustrumconcert met optredens van fanfarekorps St. Gregorius (Giesbeek), drum- en showfanfare Red & Black (Giesbeek) en harmonie Nieuw Leven (Angerlo).