Concerten

kerst2018

Najaarsconcert op 28 oktober: St. Gregorius en D.E.S. Leuth

Op zaterdag 28 oktober geven het orkest van St. Gregorius en muziekvereniging D.E.S. uit Leuth een gezamenlijk concert in de St. Martinuskerk van Giesbeek. Het belooft een leuke uitwisseling te worden waarbij beide fanfareorkesten zorgen voor een afwisselend programma. Het concert begint om 20.00 uur.

Het orkest van Gregorius dat inmiddels weer uit 40 muzikanten bestaat, staat sinds 2011 o.l.v. Dineke Griek, en ook tijdens het Najaarsconcert speelt het orkest onder haar bezielende leiding. Door Eendracht Sterk uit Leuth werd in 1898 opgericht en staat sinds 2009 onder leiding van Andy Kievits. Het enthousiasmeren van zowel de talrijke jeugdige muzikanten alsook de ouderen binnen de vereniging is voor Andy nog steeds van groot belang. Hen samen op een hoog muzikaal peil brengen en de muzikanten met plezier muziek te laten maken is het hoogste doel.

U bent van harte welkom om te komen genieten van fanfaremuziek op zaterdag 28 oktober in de St. Martinuskerk in Giesbeek. In september tijdens de Schuttersmis werden voor het eerst de zitkussens door het kerkbestuur gepresenteerd en door de aanwezige belangstellenden in gebruik genomen. Mede dankzij het werk van veel vrijwilligers zijn deze kussens tot stand gekomen en dat zorgt er voor dat het zitten op de houten banken comfortabeler is voor publiek. Nog een reden om te komen dus. De kerk is open om 19.30 uur. De toegang is gratis maar een vrije gift na afloop van het concert is welkom.

Geslaagd jubileumconcert Vrienden Van De Giese Toren op vrijdag 30 oktober 2015 in de St. Martinuskerk te Giesbeek

Dit concert werd gegeven door Fanfarekorps St. Gregorius en Drum- en Showfanfare Red & Black uit Giesbeek en Harmonie Nieuw Leven uit Angerlo.

Na inleidende woorden van de voorzitter van de Vrienden van de Giese toren, waarbij Mw de Bouter-Heller even stilstond bij een stukje geschiedenis van de kerk en de Giese toren, was het podium voor de drie muziekkorpsen uit Giesbeek en Angerlo.
Een van de drie verenigingen, St. Gregorius onder leiding van Dineke Griek, zou je bijna het huisorkest van die Giese kerk kunnen noemen.
Naast het ‘huisorkest’ traden Drum en Showfanfare Red & Black en muziekvereniging Nieuw Leven op.
St. Gregorius opende het concert met Colorado van Jean Pierre Haeck, een goed gekozen stuk om deze muzikale avond te openen.
Na deze mooie opening werd Solitaire gespeeld. Het Jubilate van Jacob de Haan scoorde hoog met enkele verrassingselementen: in de eerste plaats natuurlijk het goede samenspel van Gregorius, de klokkenluiders, die er alles aan deden om de toehoorders bij de les te houden, en de verrassende Gregoriaanse zang van Jan Wieggers.
Na de eerste korte pauze speelde Red & Black, onder leiding van Joop van Wakeren, een lekkere mars om er even in te komen en de toon te zetten voor haar vervolgnummers. Enkele spiritual songs stonden terecht op het repertoire en het publiek stelde het zeer op prijs dat O Sole Mio en Sancta Lucia bijvoorbeeld met veel gevoel gespeeld werden.
Na de tweede korte pauze was het podium voor Nieuw Leven uit Angerlo onder leiding van Ruud Lanters. Het leuke is dat je direct het verschil tussen harmonie- en fanfare-orkesten ontdekt. Het harmonieuze samenspel van koper en houtblazers geeft, letterlijk en figuurlijk, een wat zachter karakter aan de gespeelde muziek. Born Free, Antarctica, Fiësta de la Costa en A Discovery Fantasy vormden een mooie afwisseling op het “fanfaregeweld”.
Uiteraard speelden de drie verenigingen een gezamenlijke uitsmijter in de vorm van Sons of the Brave, een lekker in het gehoor liggende en goed te spelen mars.
Burgemeester Jan de Ruiter feliciteerde de Vrienden van de Giese Toren met haar jubileum en wees in zijn toespraak op het belang en de verbindende factor die muziek in zich heeft. Een factor die we in deze tijden, dat groepen mensen soms dreigend tegenover elkaar staan, wel kunnen gebruiken.
(tekst: Rudie Gores)

Klik hier voor enkele foto’s.