Eerste Lustrum

In 2010 werd na jaren lange voorbereiding de Giese Martinuskerk weer voorzien van een toren. De oude toren dateerde uit 1909 en werd in de laatste dagen van de tweede wereld oorlog door de Duitsers opgeblazen, sinds die tijd moest Giesbeek het zonder een beeldbepalende toren doen. Na de oorlog werd de kerk – die grotendeels verwoest was – weer opgebouwd en werd tevens het midden schip groter gemaakt, dat betekende dat de beschikbare middelen niet toereikend waren er een volledige toren op te bouwen.

In 2005 hebben een stel enthousiaste mensen de handen in elkaar geslagen en zijn als Vrienden van de Giese Toren allerlei acties begonnen om te proberen de financiële middelen bij elkaar te krijgen. Dankzij de bevolking, het bedrijfsleven, de gemeente Zevenaar en de provincie, zijn ze er in geslaagd de Giese Toren te herbouwen. Op 31 oktober 2010 is op feestelijke wijze de toren geopend in aanwezigheid van de commissaris van de koning Clemens Cornielje en burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar.

Om het 1ste lustrum te vieren heeft de VVDGT (Vrienden van de Giese Toren) in de week van 27 t/m 31 oktober diverse activiteiten georganiseerd, zoals een tentoonstelling over 100 jaar Martinuskerk, de renovatie van de kerk, het gerestaureerde interieur en de herbouw van de toren.
Op vrijdag 30 oktober kon een volle kerk genieten van het lustrumconcert, gegeven door de drie muziekverenigingen uit de oude gemeente Angerlo: fanfarekorps St. Gregorius (Giesbeek), drum- en showfanfare Red & Black (Giesbeek) en harmonie Nieuw Leven (Angerlo).
Tenslotte werd op zaterdag 31 oktober een eucharistieviering gehouden met aansluitend de gebruikelijke koffie/thee en het bezichtigen van de tentoonstelling.

Kijk hier voor een kleine reeks foto’s van de lustrumviering.

Naast deze activiteiten blijft de VVDGT rondleidingen in de kerk organiseren, torenbeklimmingen, een kofferbakverkoop en de welbekende Winterfair.